Gastouderopvang

Kleinschalige, persoonlijke en huiselijke opvang op maat

Gastouderopvang van DOL FIJN is werkzaam in diverse gemeentes in Midden Nederland en staat voor kwaliteit, duidelijkheid, flexibiliteit en transparantie. Gastouderopvang is kleinschalige, persoonlijke opvang op maat. Wij bemiddelen tussen ouders die opvang voor hun kinderen zoeken en gastouders die opvang veelal in hun eigen woning aanbieden.

Als je gebruik maakt van gastouderopvang, dan breng je jouw kind naar een gastouder. Jouw kind wordt in een huiselijke omgeving opgevangen, in een kleine groep kinderen. Je kind heeft iedere dag hetzelfde gezicht, vertrouwd en veilig. Daarnaast heeft gastouderopvang geen vaste haal- en brengtijden. Sta je in de file of heb je een vergadering die uitloopt, dan is dat vaak geen probleem. Wil je een extra dag of aantal uren afnemen, dan kan er samen met de gastouder worden gekeken naar de mogelijkheden. In overleg met de gastouder kan zelfs een kind dat zich wat ziek voelt worden opgevangen. Kortom, gastouderopvang is opvang op maat.

Het is ook mogelijk om de opvang bij jouw thuis te laten plaatsvinden. Deze vorm van gastouderopvang heeft als voordeel dat het rust geeft voor de ouder en het kind, omdat de kinderen niet gehaald en gebracht hoeven te worden. Vooral bij meerdere (kleine) kinderen een ideale oplossing. Opvang aan huis kan op maximaal 3 dagen per week door dezelfde gastouder worden geboden en valt onder de regeling huispersoneel.

Het spreekt vanzelf dat gastouderopvang kleinschalig is. Het aantal kinderen dat een gastouder tegelijkertijd mag opvangen is aan strenge regels gebonden. De groepen kinderen zijn klein, waardoor je kind in een kleine groep kan leren samen spelen en de wereld ontdekken. Een gastouder mag nooit meer dan twee baby’s tegelijk opvangen. Je weet dus dat jouw kind veel persoonlijke aandacht krijgt en dat er ruimte is voor jouw kind om zich in een eilige omgeving te ontwikkelen.

De gastouders

Gastouders zijn professionals, die voldoen aan de wettelijke eisen vanuit de Wet Kinderopvang en zijn opgenomen in het landelijk Register Kinderopvang. Gastouders zijn zogenaamde ‘ervaringsdeskundigen’, omdat ze veel ervaring hebben met kinderen. Zij hebben minimaal een diploma of ervaringscertificaat MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn en zijn in het bezit van een certificaat EHBO aan kinderen. Een gastouder heeft oog, oor en hart voor de kinderen.

Alle gastouders krijgen persoonlijke begeleiding van een deskundige bemiddelingsmedewerker. Er vinden regelmatig huisbezoeken plaats, er zijn evaluatiegesprekken met ouder en gastouder en jaarlijks wordt de risico-inventarisatie op het gebied van veiligheid en gezondheid afgenomen. Daarnaast biedt het gastouderbureau pedagogische ondersteuning en scholing- en intervisiemogelijkheden aan voor de gastouders.

De ruim honderd geregistreerde gastouders die voor DOL FIJN werken, bieden opvang in de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en diverse aangrenzende gebieden.

Er is veel diversiteit in gastouderopvang. Er zijn gastouders die in het buitengebied wonen bijvoorbeeld op de boerderij, gastouders die in het dorp wonen dicht bij de winkels en andere voorzieningen, gastouders met een christelijke achtergrond en gastouders die gespecialiseerd zijn in kinderen met een extra zorgvraag. Daarnaast zijn er gastouders die graag veel buiten zijn met de kinderen, gastouders die veel knutselen met de kinderen en gastouders die sportief bezig zijn met de kinderen.

Alle locaties van gastouders zijn hieronder te vinden. Daarnaast is het inspectierapport van iedere gastouder in te zien via Landelijk Register Kinderopvang.

De voordelen van gastouderopvang op een rij:

  • Gastouderopvang is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen als ouder.
  • Er is veel individuele aandacht voor jouw kind bij de gastouder.
  • Je kind kan samen spelen en de wereld ontdekken in een veilige, kleine groep.
  • Er zijn maximaal 2 baby’s tegelijk bij een gastouder.
  • Je kind heeft iedere dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving.
  • Jij en de gastouder worden persoonlijke begeleid door deskundige bemiddelingsmedewerkers.
  • Er is geen wachtlijst en er worden geen inschrijfkosten gerekend.
  • Je hebt keuze uit ruim 100 geregistreerde gastouders.

Meer weten?

Als je geïnteresseerd bent in gastouderopvang voor jouw kind, dan kun je je inschrijven via onderstaande link, een mail zenden aan info@gastou.nl of telefonisch contact met ons opnemen via
06 – 11 491 491. Eén van onze bemiddelingsmedewerkers neemt vervolgens contact met jou op om een afspraak bij je thuis te maken. Onze bemiddelingsmedewerkers zoeken graag samen met jou naar de juiste gastouder! Ook als je zelf al een gastouder hebt gevonden, kun je je inschrijven via onderstaande link.

Inschrijfformulier ouder 


Als je zelf graag gastouder wilt worden kun je je inschrijven via onderstaande link, een mail zenden aan info@gastou.nl of telefonisch contact met ons opnemen via 06 – 11 491 491. Eén van onze bemiddelingsmedewerkers neemt vervolgens contact met jou op om een afspraak bij je thuis te maken.

Om gastouder te worden, moet je voldoen aan een aantal eisen vanuit de Wet Kinderopvang. Via deze link kun je de specifieke eisen en mogelijkheden bekijken. Bij vragen kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen. Mocht je niet over de juiste opleiding beschikken, dan is er een mogelijkheid om een verkorte diplomaroute te volgen (zie: Diplomaroute helpende zorg en welzijn). Bij vragen of meer informatie kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen. 

Inschrijfformulier gastouder


Vind een locatie bij jou in de buurt!

Vul hieronder jouw postcode in.